LinkedIn voor studenten

linkedin voor studenten

LinkedIn voor studenten: niets nieuws onder de zon. Behalve dat dit zakelijke sociale platform nog niet massaal door jonge studenten is ontdekt. Tenminste, dat is mijn ervaring. Zo vroeg een zakenrelatie mij of ik zijn zoon wat wegwijs kon maken op LinkedIn. De jongen in kwestie studeert aan het Scheepvaart en Transport College én zoekt een stageplaats. De school tipte hem over LinkedIn. Goed advies!

Maar hoe doe je dat nou: met een goed LinkeIn-profiel contact maken met mensen die je aan een leuke en leerzame stageplaats kunnen helpen?

Toon initiatief op LinkedIn

Initiatief tonen! Daar houden je toekomstige werkgevers van. Én dat doe je al door een LinkedIn-profiel aan te maken, volledig in te richten én connecties te maken. Zo bouw je een waardevol netwerk op waarmee je niet vroeg genoeg kunt beginnen. Begin er dus al mee tijdens je studie! Maak daarom vandaag nog je profiel aan én richt het in. Of ga er actief mee aan de slag wanneer je al een profiel hebt.

Vul je ervaring in

Nog weinig of geen werkervaring? Logisch want je studeert. Maar dat betekent niet dat je niets te melden hebt. Voeg onder “ervaring” ook bedrijven toe waar je eerder stage hebt gelopen en wat je daar hebt gedaan én waarom. Ook “bijbaantjes”, vrijwilligerswerk of instanties waarvoor je je hebt ingezet, kun je onder deze categorie kwijt.

Maak veel werk van je samenvatting

Je samenvatting is de plek om aanbieders van stageplaatsen te vertellen wie je bent, waar je naar op zoek bent en wat je wilt leren. Motiveer ook de keuze van je opleiding en wat je ambities zijn. Perfect hoef je niet te zijn, want dat is niemand. Het gaat erom dat je een stageplek vindt waar je echt wat kunt leren. Én daar mag je best kritisch in zijn.

Vervolgens gebruik je jouw samenvatting om de kopregel – direct onder je naam – in te vullen. Je hebt hiervoor twee regels (120 karakters). Het is een uitdaging maar probeer op deze plaats in ieder geval zo specifiek mogelijk aan te geven waar je naar op zoek bent. Én je ambitie. Verwerk daarin trefwoorden die mensen gebruiken wanneer ze op zoek zijn naar een kandidaat zoals jij.

Zorg voor goed beeldmateriaal

Zorg voor een goede profielfoto vanaf schouderhoogte. Je bent student dus het hoeft niet strak in het pak maar hou het wel zakelijk! Dus geen vakantiefoto of met de hond op schoot! Voeg ook een achtergrondfoto toe. Zo’n afbeelding draagt nog meer bij aan je persoonlijke presentatie. Dus doen!

Durf je het aan, vertel dan ook in een video wie je bent, wat je kan en wat je wilt en voeg deze toe aan je profiel onder Uitgelicht. Veel multinationals selecteren studenten (traineeship) met online games en een video-interview. Ook grote Ketens maken gebruik van video-sollicitaties. Probeer deze (nieuwe) vorm van solliciteren eens uit.

Nu ben je klaar voor de volgende stap.

Maak connecties

Nodig zoveel mogelijk mensen die je al kent uit om een connectie met je te maken op LinkedIn. Dat geldt ook voor de mensen die je ontmoet op verenigingen, je voetbalclub of andere bijeenkomsten. Doe dit altijd met een persoonlijke boodschap. Zo bouw je aan een netwerk dat je in contact kan brengen met mensen die jou een stageplaats kunnen aanbieden.

Tot slot: LinkedIn voor studenten

“De zoon” kan nu met mijn hulp aan de slag met LinkedIn. Maar hoe zit het nu met die andere studenten die anno 2021 op zoek zijn naar een stageplaats?